U bent hier:

5 Studeertips in de Corona-tijd

06/12/2020

Beste GBSC'ers, het is al een tijdje dat wij ons bevinden in een dubieuze periode. Een periode van onzekerheid, twijfelachtigheid en spanning. Maar het is ook een periode van verbinding, warmte en nieuwe ervaringen. Het is heel speciaal om te zien hoe iedereen deze onvoorspelbare periode ervaart.

Hoe studenten voorheen nauwelijks thuis studeerden, kunnen ze in deze tijd niet anders dan thuis studeren. Hoe studenten voorheen fysieke colleges bijwoonden, is dat in deze tijd alleen maar via een computerscherm. Hoe studenten hun eigen huis voorheen zagen als een thuis, zien zij het nu als een extra werk- en studeerplek. Niet alleen zijn de tijden veranderd, maar ook ervaringen. Niet alleen zijn situaties veranderd, maar ook perspectieven. En hoewel we ons er al wat langer in bevinden, is en blijft het toch lastig voor sommigen om deze transitie (fysiek naar online) te beseffen. Het is dan ook begrijpelijk dat studenten nog steeds moeite hebben om een studie-mindset te realiseren en de studie-drive te behouden in hun eigen huis.

Om deze reden leek het de redactiecommissie een goed idee om aan vijf leden te vragen hoe zij het studeren in deze periode ervaren en of zij hun tips zouden willen delen met de rest... Dit om te laten zien de studenten die er moeite mee hebben er niet alleen voor staan en zodat we van elkaar kunnen leren!

5 Studeertips in de Corona-tijd:

  1. Ik vind het fijn om vanuit thuis te studeren, omdat ik minder tijd verlies aan reizen. Ook zijn veel colleges opgenomen, waardoor ik stof gewoon makkelijk terug kan kijken. Echter mis ik het wel om op school te studeren en fysiek contact te hebben met medestudenten. Ik heb hiernaast ook een bijbaan vanuit huis. Ik ervaar dit persoonlijk ook als prettig, want ik kan zelf rustig mijn gang gaan zonder dat ik ‘gecontroleerd’ wordt. Wat ik wel als tip mee wil geven is: Neem echt pauzes om even in contact te komen met vrienden en/of familie en kom ook buiten. Al is het een klein rondje van een kwartier. Verder raad ik het aan om ‘s ochtends gewoon je ding te doen net alsof je naar werk/school gaat. Wat ik bijvoorbeeld doe is mezelf opfrissen, NIET in mijn pyjama blijven, uitgebreid ontbijten en daarna een rondje lopen zodat ik het gevoel heb alsof ik echt naar werk/school ga. 

    - Ikrame

  2. Persoonlijk vind ik het best fijn om online lessen te volgen. Ik kan uitslapen en lectures die zijn opgenomen kan ik pauzeren en terugspoelen wanneer ik het even niet meer volg. Toch vind ik het jammer dat ik geen fysiek les meer heb, aangezien les hebben op de VU gegarandeerd gezelligheid is.  Wat mij betreft mogen alle tentamens voor altijd lekker online blijven :)) - Tip: Fix zoom meetings met je klasgenoten en ga dan samen studeren. Zo motiveer je elkaar en is het studeren veel leuker!

    - Harinder

  3. Simpel gezegd. Ik werk niet thuis. Ik ben liever niet thuis tijdens het studeren. Ik kan me totaal niet concentreren als ik thuis ben, ookal is niemand thuis! Ik ga meestal naar de Hogeschool om te studeren, daar krijg ik zeker 90% gedaan! Mijn tip voor mijn mede studenten is, sluit jezef niet op. Ga naar buiten, ga bewegen. Ga sporten, dat helpt oprecht. In plaats van bezig te zijn met negatieve gedachtes, create positive ones! Laat jezelf even helemaal gaan, neem de tijd om na te denken tijdens het hardlopen/sporten/wandelen. Maak een lijstje met wat je wilt doen, maar hou het wel altijd realistisch en binnen jouw eigen capaciteit. Kijk naar wat JIJ aankan en kijk niet naar wat jouw medestudenten allemaal aankunnen. Focus on you, nurture yourself and you will grow!

    - Oumaima

  4. Helemaal aan het begin had ik echt moeite met heel dat online gebeuren, vooral school. Ik miste het om naar school te gaan en gewoon weer iedereen in het echt te zien. Vanuit huis werken was voor mij geen optie, dus ik ging eigenlijk bijna elke dag naar buiten om te studeren. Nu vind ik het wel prima, ook al is alles online, het is wel gewoon mogelijk om naar school te gaan en daar af te spreken met studiegenoten, al heb ik liever gewoon colleges live.  Verder werk ik in een apotheek en die is eigenlijk nooit dicht gegaan dus heb daar weinig verandering in gemerkt. Tip: Iets wat ik laatste tijd vaak doe is ms teams starten met studiegenoten. Dan samen tegelijk studeren of dat ieder gwn zijn ding apart doet (gemute). Wel met camera aan. 

    - Abdelrahman

  5. Ik vind het geweldig dat ik nu zoveel eigen zeggen heb over mijn planning. Ik bepaal zelf hoe ik mijn uren invul. En aangezien ik nu niet naar de universiteit hoef te reizen, heb ik meestal ook meer tijd over op een dag. Het vereist natuurlijk wel veel zelfdiscipline, maar ergens ben ik blij dat ik daar nu al mee kan oefenen. Hopelijk blijven we in de toekomst de hoorcolleges nog steeds opnemen, zodat je als student kunt bepalen of je thuis wilt blijven of niet. For now, my advice is to have a little dance each day to keep the bad vibes away!

    - Latisha

    Heb jij zelf nog een handige tip of een ervaring die je zou willen delen? Deel het dan in de reacties! Perhaps it will help someone in need <3